לייעוץ ראשוני חייגו עכשיו

03-6952017

סעיף בוררות בהסכם שכר טרחה

לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

במקרים רבים עורכי דין כוללים בהסכמי שכר הטרחה סעיף בוררות. במאמר זה נסביר מהי בוררות, היתרונות והחסרונות של בוררות והאם יש תוקף לסעיף בוררות בהסכם שכר הטרחה. עוד נסביר האם כדאי לפנות להליך בוררות ומה לעשות אם הוזמנתם להליך בוררות.

מהי בוררות ?

בוררות הינה דרך אלטרנטיבית ליישב סכסוכים משפטיים שלא באמצעות בית משפט. ההכרעה תתבצע ע"י בורר שימונה ע"י הצדדים או ע"י בית משפט. פסק הבורר ניתן לאישור בבית משפט ומרגע שאושר תוקפו כפסק דין.

כל אדם רשאי לשמש כבורר אם כי לרוב במחלוקות שבין לקוח לעורך דין ימונה עורך דין כבורר.

יתרונות וחסרונות בהליך הבוררות

ישנם מספר יתרונות וחסרונות בהליך הבוררות. זה תלוי בנסיבות. כך, לאדם אחד יתרון יכול להיות חיסרון וההפך.

1. הליך הבוררות קצר יותר משמעותית מהליך משפטי בבית משפט.

2. בהליך בוררות אין צורך לשלם אגרת בית משפט. בתביעות כספיות האגרה הינה 2.5% מסכום התביעה. לכן בתביעות בסכומים גבוהים זה חסכון משמעותי.

3. לרוב הבורר גובה את שכר טרחתו על-פי שעות עבודה. בתיקים מורכבים שכר הטרחה יכול להגיע לעשרות אלפי שקלים. יתכן גם שהצד שהפסיד בבוררות יחויב לשאת בחלקו של הצד שניצח בשכר הבורר.

4. אם לא הוסכם אחרת בהסכם או בטרם תחילת הבוררות, הבורר לא יהיה חייב לפסוק על-פי הדין המהותי ולא יהיה כפוף לדיני ראיות וסדרי דין הנהוגים בבית משפט. המשמעות הינה שהבורר יכול לפסוק על-פי ראות עיניו אם כי עליו לנמק את החלטתו.

5. אם לא הוסכם אחרת, פסק הבוררות אינו ניתן לערעור!

6. בתביעות שכר טרחה ובתביעות רשלנות של עורך דין קיים חשש טבעי לקיים בוררות בפני עורך דין הנמנה על הקהילה המקצועית והחברתית של עורך הדין המעורב.

מהטעמים האמורים אנו ממליצים לא להסכים לקיומו של סעיף בוררות בהסכם שכר הטרחה או בכל הסכם אחר.

סעיף בוררות בהסכם שכר טרחה

האם יש תוקף לסעיף בוררות בהסכם שכר טרחה ?

כאמור עורכי דין רבים כוללים בהסכמי שכר הטרחה סעיף בוררות (המכונה גם תניית בוררות). לרוב הסעיף מופיע בסוף הסכם שכר הטרחה. נהוג לקבוע שהבורר ייקבע על-ידי יו"ר לשכת עורכי הדין.
לסעיף הבוררות בהסכם שכר הטרחה יש תוקף והוא מחייב.

בית המשפט לא ייתן תוקף לסעיף בוררות במקרים קיצוניים. למשל אם יוכח שהלקוח לא היה כשיר לחתום על ההסכם. על-פי הפסיקה על עורך הדין להסביר ללקוח את הסכם שכר הטרחה. על-כן באופן עקרוני יכולה להישמע הטענה שעורך הדין לא הסביר ללקוח על המשמעויות של סעיף הבוררות. יחד עם זאת, כאמור רק במקרה קיצוני בית משפט יבטל את סעיף הבוררות.

הוזמנתי לבוררות. מה לעשות ?

קיבלתם מכתב הזמנה לבוררות עקב תביעת שכר טרחה או מכל סיבה אחרת ואתם שואלים מה לעשות. ראשית והחשוב מכל – לא להתעלם! אם לא תגיבו אתם מסתכנים שיינתן נגדכם פסק דין על מלוא הסכום בהיעדר הגנה.
לכן, אם קיבלתם הזמנה לבוררות פנו והתייעצו עם עורך דין המתמחה בתביעות עורכי דין.
אנו נבדוק האם קיימת אפשרות לבטל את תניית הבוררות. מה סיכויי התביעה או ההגנה. האם עורך הדין התרשל כלפיכם ועוד.

האם כדאי לפנות לבוררות ?

כאמור ההמלצה שלנו היא להימנע אם ניתן מהליך בוררות. יחד עם זאת, אם ברצונכם להגיש תביעה נגד עורך דין וחתמתם על הסכם הכולל סעיף בוררות יתכן ולא תהיה לכם ברירה. אם תגישו תביעה לבית משפט עורך הדין יהיה רשאי לבקש לבטלה עקב קיומו של סעיף הבוררות.
גם במקרה הזה אתם מוזמנים לפנות אלינו להתייעצות ונבחן ביחד את האפשרויות העומדות בפניכם.

להתייעצות צרו עמנו קשר בטלפון 03-6952017 או מלאו טופס צור קשר:

דילוג לתוכן